Borůvkový koláč z rýžové a pohankové mouky
Borůvkový koláč z rýžové a pohankové mouky
Potřebné suroviny:
Na těsto:
400 ml jogurtu
2 vejce
250 g medu (nebo jiného sladila)
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
1/2 lžičky jedlé sody
100 g pohankové mouky
250 g rýžové mouky
Na tvarohovou náplň:
1 kg tvarohu
- 2 šťastná vejce
- špetka soli
- lžička vanilky (vanilkové aroma)
- 150 g medu (nebo jiného sladidla)
Na ovocnou náplň:
1 kg borůvek či jiného ovoce
Na drobenku:
80 g másla
150 g třtinového cukru
80 g rýžové mouky
Kokosový olej na vymazání a pohankovou mouku na vysypání plechu.
Postup:
Předehřejte si troubu na 170°C funkce horký vzduch. Plech vymažte kokosovým olejem a vysypte pohankovou moukou.
Všechny ingredience na tvarohovou náplň smíchejte v jedné středně velké misce.
V další menší misce si připravte ze všech uvedených ingrediencí drobenku.
A nyní připravíme těsto. Do větší mísy dejte všechen jogurt, vejce,med a sůl a smíchejte. V druhé míse smíchejte zbylé suché ingredience - mouku, prášek do pečiva, sodu a tuto směs vmíchejte krátce do jogurtového základu tak, aby se těsto příliš nepřepracovalo jen aby se ingredience spojili.
Těsto nalijte na plech a rozprostřete jej. Na těsto přidejte stejnoměrnou vrstvu tvarohové náplně, pak vrstvu borůvek a na závěr posypejte vše drobenkou. Plech dejte do trouby a pečte 45 minut na 170 C . Poté koláč nechte dobře vychladnout.