www.extrudoshop.cz
Cizrnové dukátky se zimní omáčkou
Pro 4 osoby Délka přípravy 60 minut
Potřebné suroviny:
Na lívanečky - dukáty:
- 250 g směsi Crispins cizrnové lívanečky
- 400 ml mléka
- 1 vejce
- Trochu oleje nebo másla na pečení
Na zimní omáčku:
- 450 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka, rozinky,
brusinky)
- 2 porce šípkového čaje
- 30 g přírodního třtinového cukru
- 20 g bramborového škrobu
- Citronová šťáva, koření - badyán, hřebíček, skořici
- Kysaná
smetana, lístky máty
Pojďme si ukázat jak na to
V teplém mléce rozšlehejte cizrnovou směs spolu s jedním vejcem. Těsto nechte dvacet minut přikryté stát a lehce vykynout. Poté z něho pečte na máslem nebo olejem lehce potřené pánvi malé stejnoměrné lívanečky - dukáty.
Šípkový
čaj, koření a nakrájené sušené ovoce zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a vše
nechte stát, aby se čaj vyluhoval a ovoce změklo. Poté ze směsi vyjměte
nálevové sáčky se šípky. Výluh sceďte do rendlíku, přidejte případně cukr.
Záleží na tom, jak sladké je samotné ovoce. Ovocný čaj přiveďte k varu a
mírně ho zahustěte škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Krátce
povařte, a nakonec ochuťte trochou citronové šťávy, smíchejte s ovocem a
kořením. Tuto omáčku pak kombinujte s upečenými cizrnovými dukátky,
kysanou smetanou a lístky máty. Lze ji podávat jak teplou, tak i studenou.