cs

www.extrudoshop.cz

Cizrnové dukátky se zimní omáčkou


Pro 4 osoby                 Délka přípravy 60 minut          

Potřebné suroviny:

Na lívanečky - dukáty:

Na zimní omáčku:

  • 450 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka, rozinky, brusinky)
  • 2 porce šípkového čaje
  • 30 g přírodního třtinového cukru
  • 20 g bramborového škrobu
  • Citronová šťáva, koření - badyán, hřebíček, skořici
  • Kysaná smetana, lístky máty

Pojďme si ukázat jak na to

V teplém mléce rozšlehejte cizrnovou směs spolu s jedním vejcem. Těsto nechte dvacet minut přikryté stát a lehce vykynout. Poté z něho pečte na máslem nebo olejem lehce potřené pánvi malé stejnoměrné lívanečky - dukáty.

Šípkový čaj, koření a nakrájené sušené ovoce zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a vše nechte stát, aby se čaj vyluhoval a ovoce změklo. Poté ze směsi vyjměte nálevové sáčky se šípky. Výluh sceďte do rendlíku, přidejte případně cukr. Záleží na tom, jak sladké je samotné ovoce. Ovocný čaj přiveďte k varu a mírně ho zahustěte škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Krátce povařte, a nakonec ochuťte trochou citronové šťávy, smíchejte s ovocem a kořením. Tuto omáčku pak kombinujte s upečenými cizrnovými dukátky, kysanou smetanou a lístky máty. Lze ji podávat jak teplou, tak i studenou.