en

HONZOVY BUCHTY

Honzovy buchty

Potřebné suroviny:

  • 200ml mléka
  • 70g másla
  • 1 žloutek
  • 25g droždí
  • sůl
  • 400g špaldové hladké mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 50g třtinového cukru
  • kůra z 1/2 citronu

Náplň

  • 250g tučného tvarohu
  • 50g třtinového moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk nebo aroma

Pojďme si ukázat jak na to:

Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme rozdrobené droždí. Přidáme 100ml mléka, lžičku třtinového cukru a lžíci mouky. Promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do větší misky si prosejeme mouky. Přidáme sůl, kůru z citronu, zbytek cukru, žloutek a povolené máslo. Přilijeme vzešlý kvásek, postupně přiléváme zbytek mléka a vypracujeme jednotné těsto. Těsto poprášíme moukou a necháme opět na teplém místě kynout alespoň 50 minut.

Zatím si připravíme tvarohovou náplň vyšleháním tvarohu s vejcem, cukrem a vanilkovým luskem.

Pokud těsto nakynulo, přendáme ho na vál a těsto vyválíme na asi 1 cm silný plát. Z plátu nakrájíme čtvrečky cca 5x5 cm. Přidáme na ně lžičku tvarohové náplně a vytvarujeme buchty. Buchty vkládáme do vymazaného pekáčku spojem dolů. Pomažeme rozpuštěným máslem nebo vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.

Pekáč vkládáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 25 minut dozlatova.

Ještě teplé buchty můžeme potřtít rumem a rozpuštěným máslem. Vychladlé buchty poté cukrujeme moučkovým třtinovým cukrem.

Upozornění: Všechny ingredience mějte pokojové teploty.