HONZOVY BUCHTY
Honzovy buchty
Potřebné suroviny:
- 200ml mléka
- 70g másla
- 1 žloutek
- 25g droždí
- sůl
- 400g špaldové hladké mouky
- 100g pohankové mouky
- 50g třtinového cukru
- kůra z 1/2 citronu
Náplň
- 250g tučného tvarohu
- 50g třtinového moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk nebo aroma
Pojďme si ukázat jak na to:
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme rozdrobené droždí. Přidáme 100ml mléka, lžičku třtinového cukru a lžíci mouky. Promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do větší misky si prosejeme mouky. Přidáme sůl, kůru z citronu, zbytek cukru, žloutek a povolené máslo. Přilijeme vzešlý kvásek, postupně přiléváme zbytek mléka a vypracujeme jednotné těsto. Těsto poprášíme moukou a necháme opět na teplém místě kynout alespoň 50 minut.
Zatím si připravíme tvarohovou náplň vyšleháním tvarohu s vejcem, cukrem a vanilkovým luskem.
Pokud těsto nakynulo, přendáme ho na vál a těsto vyválíme na asi 1 cm silný plát. Z plátu nakrájíme čtvrečky cca 5x5 cm. Přidáme na ně lžičku tvarohové náplně a vytvarujeme buchty. Buchty vkládáme do vymazaného pekáčku spojem dolů. Pomažeme rozpuštěným máslem nebo vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Pekáč vkládáme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme cca 25 minut dozlatova.
Ještě teplé buchty můžeme potřtít rumem a rozpuštěným máslem. Vychladlé buchty poté cukrujeme moučkovým třtinovým cukrem.
Upozornění: Všechny ingredience mějte pokojové teploty.