cs

Rostlinná alternativa masa

02.05.2022

Rostlinné alternativy masa jsou čím dál populárnější nejen ve světě, ale už i u nás v České republice. Poptávka po rostliných alternativách masa a mlečných výrobků je na vzestupu. Už i ti největší milovníci masa občas zařadí luštěninový burger nebo tofu do svého jídelníčku.

Doba, kdy na trhu vedly výrobky ze sóji je pryč.
Dnes se mezi alternativy "masa" dostávají i výrobky z hrachu, čočky, cizrny, pšenice a nebo jejich kombinace. Nabídka rostlinných alternativ masa, odpovídá raketově rostoucí poptávce nejen ze stran veganů a vegetariánů, ale i těch, kteří rostlinnou variantu vyhledájí kvůli zdraví, udržitelnosti a ekologii.   

Zdraví i ekologie na prvním místě


Jaké jsou motivy zařazení většího množství rostlinné stravy do jídelníčku? Maso je úžasným zdrojem bílkovin a železa, avšak jeho nadměrná konzumace s sebou nese i zvětšené riziko vzniku civilizačních chorob. Živočišný chov je navíc spojen s emisí metanu, což je velmi škodlivý skleníkový plyn, který prohlubuje šíření klimatické krize.

Rostlinná strava má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i glykémii (hladinu cukru v krvi). Má preventivní vliv na vznik rakoviny, zejména tlustého střeva, prostaty a prsu. Potenciál rostlinné stravy je obrovský. (zdroj Česká veganská společnost). 


Rostlinných alternativ masa je několik, my jsem zvolili variantu z hrachu. A tím jsme získali: vysoký obsah bílkovin - 75 g na 100 g, žádná aditiva, vegan, rostlinná alternativa ke všem pokrmům z mletého masa Proteinové maso lze tvarovat, takže si můžete připravit šťavnaté rostlinné hamburgery a kuličky, nebo skvělou boloňskou omáčku se špagetami. Hrachové "maso" stačí přelít horkou vodou nebo přidat do omáčky a povařit. Okamžitě získáte proteiny nabitou pochoutku. Ideální do boloňské omáčky, karbanátků či oblíbené zeleninové směsi.S naším vegetariánským mletým masem snadno uvaříte mnoho lahodných jídel: od vegetariánské boloňské omáčky přes chilli sin carne až po vegetariánské masové kuličky a plněnou zeleninu. Pro jeho přípravu stačí přelít vodou a 5 minut povařit. VegaMaso jsme pro Vás připravili ve variantě jemnější jako "hovězí"a ve varinatě větších kousků jako "kuřecí".


Příprava našeho VegaMasa je opravdu jednoduchá.

Na 4 porce: 75 g vegetariánského mletého masa zalijte 250 ml zeleninového vývaru (nebo vodou) a 5 minut vařte. Následně sceďte a zpracujte jako syrové mleté hovězí. TIP: Pokud chcete mít "maso" jemnější zalijte ho 300 ml zeleninového vývaru a vařte 15 minut. 

Naše "VEGA MASO" můžete koupit zde: