Vychutnejte si hummus – zdravý, variabilní a velmi chutný
Co je vlastně hummus?
Název hummus pochází z tureckého slova humus, které pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ - cizrna.
Je to nepříliš lichotivé označení pro lákavý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ.
Najdeme ho v tradičním jídelníčku jak Egypťanů, tak Izraelců, Turků, Libanonců,
Palestinců a dalších národností.
Svoji oblibu si ale bez přehánění získal po
celém světě.
Pro co je oceňovaný?
Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem, a ten pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou. I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).
Základními surovinami pro
přípravu hummusu je cizrna, sůl a kvalitní olej, který ho zjemní. Pak se dle
chuti dochucuje bílou sezamovou pastou, kořením (červená paprika, chilli,
česnek, pepř, římský kmín), bylinkami (petržel, koriandr), zeleninou (avokádo, řepa,
špenát, sušená rajčata, mrkev, paprika, olivy), citronovou šťávou, ořechy a
semínky (piniové, lněná, sezamová) - zkrátka si můžete vybrat z té pro vás nejpříjemnější chuti. Existují i recepty, kdy se hummus zjemňuje
jogurtem či smetanou. Receptů na jeho přípravu existuje velmi mnoho a stejně
tak si jej můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jako dip k čerstvé zelenině
či nachos, s chlebem jako pomazánku, jako přílohu např. k rybám, mletým
masovým kuličkám či falafelu, nebo i jako součást salátu. Hummusem se dají
dokonce i zahušťovat omáčky. Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu
přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření.
Lze si to
samozřejmě usnadnit, a to třeba použitím naší sušené směsi Crispins Hummus , kterou jsme vyvinuli ve
spolupráci s libanonským šéfkuchařem. Ta obsahuje cizrnu, kukuřičnou
krupičku, česnek, sůl a kyselinu citronovou. Směs máme i v bio kvalitě.
Hummus Crispins si můžete také vychutnat s některými z našich cereálních tyček nebo křehkých plátků a skvělou volbou je i Falafel Crispins.
Cizrnový hummus Crispins si můžete koupit na ,www.extrudoshop.cz
nebo v prodejnách Globus.