MAKOVÉ CUKROVÍ
Makové cukroví
Potřebné suroviny
- 150 g pohankové mouky
- 100 g rýžové mouky
- 100 g semletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 žloutek
- 1 vanilka nebo 1 vanilkový cukr
- perníkové koření, špetka soli a švestková povidla na promazávání a ořechy či kandované ovoce na ozdobu
Jak na to:
Do rozměklého másla zapracujte všechny suroviny, nejlépe s pomocí cukrářské karty, a nakonec uhněťte hladké těsto. To nechte nejlépe do druhého dne odležet v chladu. Těsto pak rozválejte na stejně silný plát a vykrajujte z něho libovolné tvary. Pečte při teplotě 160 stupňů do růžova. Cukroví podle starodávného zvyku slepuje švestkovými povidly a zdobte ořechy nebo proslazeným či sušeným ovocem.