Švestkový koláč
Potřebné suroviny:
3 vejce
60 g másla
120 g kukuřičné mouky
120 g cukru krupice
1 lžičku prášku do pečiva
trochu mleté vanilky (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu, nebo 1 vanilkový cukr
200 g zakysané smetany
asi 10 - 12 švestek a podle potřeby kousek másla a trochu hrubé mouky nebo pečicí papír na formu
Pojďme se podívat jak na to:
Všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pokud máte přírodní vanilkový extrakt a cukr (jak obojí vyrobit, se dozvíte v tomto článku), tím lépe pro vás. Mletou vanilku získáte jednoduše. Schovejte si nějaký starý mlýnek na koření, nakrájejte vanilkový lusk na malé kousky a v případě potřeby při jakémkoliv pečení prostě trochu vanilky namelte. Je to mnohem lepší, než umělý vanilínový extrakt nebo cukr, a i na chuti a vůni to bude znát!
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte kouskem másla a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175 stupňů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak postupně přidávejte vejce, vždy je šlehejte asi minutu či dvě.Pokud by vejce byla studená, právě vyndaná z lednice, máslo se vám zpět srazí, takže pozor na to!
Těsto nalijte do připravené formy, navrch namelte ještě trochu vanilky (nebo posypte vanilkovým, ne vanilínovým! cukrem) a pečte asi 25 minut dozlatova.